αρχικο πλανο αντιγραφων ασφαλειας

αρχικο πλανο αντιγραφων ασφαλειας. ποιες ειναι οι επιλογες μας?

Αρχικο πλανο αντιγραφων ασφαλειας. Η εφαρμογή αντιγράφων ασφαλείας της IT-Advisor επιτρέπουν το ανέβασμα στο σύννεφο μόνο των επεξεργασμένων αρχείων και των νέων αρχείων αντί να πραγματοποιούν καθημερινό ολικό αντίγραφο των αρχείων σας. Αυτή η ικανότητα μειώνει δραματικά τον όγκο που μεταφέρετε, συνεπώς η ταχύτητα των αντιγράφων προς το σύννεφο αυξάνεται και έτσι μειώνεται ο χρόνος της λειτουργίας αντιγράφων.

Για παράδειγμα, στον φάκελο 01_TestBackup έχουμε 3 αρχεία τα οποία θα πάρουμε backup.

αρχεία προς αντιγραφή

αρχεία προς αντιγραφή στο σύννεφο

επιλογή φακέλου για αντιγραφήεπιλογή φακέλου για αντιγραφή

Επιλογή φακέλου για αντιγραφή στο σύννεφο

Σκοπός του άρθρου είναι να υποδείξει τις πολλαπλές επιλογές που διαθέτει η εφαρμογή της IT-Advisor για το αρχικο πλανο αντιγραφων ασφαλειας. Ξεκινώντας το αρχικο πλανο αντιγραφων ασφαλειας επιλέγουμε τον φάκελο που αναφέραμε πρωτύτερα.

φίλτρα αντιγράφων

Φίλτρα αντιγράφων στα αρχεία και στους φακέλους επιλογής

Οι επιλογές αντιγράφων εδώ είναι πολλαπλές. Μπορούμε να πάρουμε όλα τα αρχεία ή κάποιο συγκεκριμένο είδος αρχείων ή αν έχει κάποιου είδους αρχείων να τα αγνοήσουμε, να παρακάμψουμε υποφακέλους. Επίσης μπορούμε να ενεργοποιήσουμε να πάρει αντίγραφο αρχείων που τροποποιήθηκαν πριν κάποιες ημέρες ή να ορίσουμε συγκεκριμμένη ημερομηνία και ώρα. Μπορούμε να μην πάρουμε αρχεία μεγαλύτερα από κάποιο οριζόμενο μέγεθος, αρχεία συστήματος και κρυφά αρχεία και να παρακάμψουμε τα κλειδωμένα αρχεία.

Συμπίεση και κρυπτογράφηση

Συμπίεση και κρυπτογράφηση

Εδώ ορίζουμε να γίνει συμπίεση των αρχείων, (γίνεται πριν το uploading) καθώς και ορίζουμε με δικό μας προσωπικό κωδικό την κρυπτογράφηση των αρχείων μας στο σύννεφο. Προσφέρεται και η δυνατότητα να κρυπτογραφηθούν και τα ονόματα των αρχείων. Η κρυπτογράφηση γίνεται με κλειδί AES 256 bit το οποίο καθιστά αδύνατη την ανάγνωση τους από κάποιον τρίτο χωρίς να ξέρει τον κωδικό. ΠΡΟΣΟΧΗ!! Εάν χαθεί ή ξεχαστεί ο κωδικός κρυπτογράφησης τα αρχεία είναι άχρηστα και για τον ιδιοκτήτη τους μιας και είναι αδύνατη η επανάκτηση τους.

Πολιτική διατήρησης αρχείων

Πολιτική διατήρησης αρχείων

Η πολιτική διατήρησης αρχείων σε έναν οργανισμό, μια εταιρεία ή ένα μικρό γραφείο αποτελεί καίρια και ουσιαστική μελέτη για την υλοποίηση ενός καλού πλάνου αντιγράφων ασφαλείας. Ουσιαστικά και εδώ ανάλογα με τις ανάγκες μας, γνωρίζοντας την υφή των αρχείων και τις πραγματικές ανάγκες καθορίζουμε σε βάθος εβδομάδος,μήνα, χρόνου κ.λ.π ποια από τα αρχεία μας υπάρχει πραγματική ανάγκη να διατηρούνται. Έτσι αρχικά μπορούμε να πούμε ότι εάν έχουμε ιστορικό αρχείων σε βάθος ενός χρόνου μπορούμε να κάνουμε με επιλογή επαναφορά αρχείου(ων) στο βάθος αυτό. Αυτό που παρατηρείται ως κοινό πρόβλημα είναι τα μεγάλα αρχεία τα οποία τροποποιούνται συχνά. Word κείμενα με πολλές σελίδες όπου κάποια στιγμή ανακαλύπτουμε ότι λείπει μια σελίδα ή μία παράγραφος. Στα κοινά backup προγράμματα το αρχείο εάν έχει γίνει αντίγραφο, έχει καλύψει με λάθος ένα σωστό αρχείο. Με την πολιτική διατήρησης και διαφορετικών εκδόσεων αρχείων για τα σημαντικά αρχεία αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Προγραμματισμός αντιγράφων

Προγραμματισμός αντιγράφων

Όπως στις επιλογές διατήρησης αρχείων, έτσι και στον προγραμματισμό εκκίνησης των αντιγράφων ασφαλείας υπάρχουν αρκετές επιλογές. Ξεκινώντας υπάρχει ο ακριβός προγραμματισμός ημερομηνίας και ώρας, ο επαναλαμβανόμενος χρόνος, αντίγραφα αρχείων σε πραγματικό χρόνο, σταμάτημα του πλάνου εάν απαιτεί παραπάνω από κάποιες ώρες, και τέλος να τρέξει κάποιο προγραμματισμένο πλάνο μόλις ξεκινήσει ο υπολογιστής που για κάποιο λόγο ήταν κλειστός όταν έπρεπε να εκτελέσει την λειτουργία αντιγράφων.

Εκτέλεση εντολών πριν την αντιγραφή των αρχείων

Εκτέλεση εντολών πριν την αντιγραφή των αρχείων

Σε αυτό το σημείο μπορεί να εισαχθεί εντολή η οποία θα τρέξει πριν το αντίγραφο αρχίσει την εκτέλεση του, για να παράδειγμα να συγχρονίσουμε κάποιους φακέλους, και στο τελείωμα των αντιγράφων να κλείσουμε τον σταθμό εργασίας.

Ειδοποίηση αναφοράς με email

Ειδοποίηση αναφοράς με email

Τελειώνοντας το πλάνο αντιγράφων η εφαρμογή μπορεί να στείλει με email, να γράψει στο log του συστήματος η και τα 2 μαζί και να μας ενημερώσει αν όλα πήγαν καλά στο αντίγραφο μας. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα της αναλυτικής ενημέρωσης των αρχείων που έχουν γίνει αντίγραφο.

Αναφορά ολοκλήρωσης αντιγράφου

Αναφορά ολοκλήρωσης αντιγράφου

Τέλος στο email μας παραλαμβάνουμε μια συγκεντρωτική αναφορά για την ολοκλήρωση των αντιγράφων των αρχείων μας. Σε περίπτωση χρήσης βοήθειας υπάρχει και το σχετικό mail μας στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε για να σας βοηθήσουμε.

online πρόσβαση στα αρχεία σας

online πρόσβαση στα αρχεία σας

Πηγαίνοντας στην διεύθυνση που σας έχει δωθεί κατά την εγγραφή σας μπορείτε να έχετε σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση στα αρχεία σας. Εάν επιλέξετε να κατεβάσετε κάποιο αρχείο θα σας ζητηθεί ο κωδικός κρυπτογράφησης καθώς και η επιλογή να κατεβάσετε κάποια έκδοση αρχείου. Προυπόθεση στο πλάνο να έχει ρυθμιστεί η επιλογή πολλαπλών εκδόσεων των αρχείων σας.
Έχοντας ολοκληρώσει το αρχικο πλανο αντιγραφων ασφαλειας, στο επόμενο άρθρο θα διαπιστώσουμε τι γίνεται σε πραγματικό χρόνο αν έχουμε δηλώσει να παίρνουμε πολλαπλές εκδόσεις ενός αρχείου(ων).

Λήψη αρχείου IT-Advisor Online Backup - Πλήρης έκδοση με δοκιμαστική διάρκεια 15-30 ημερών

Comments are closed.